Handlevogn

Produkter : 0  
Totalt : Kr 0.00 Gå til kasse

Hjem / NS BELTER.

RIKSHIRD BELTER.

RIKSHIRD BELTER. Før krigen ble det ikke produsert belter til Nasjonal Samling. NS trengte sårt belter til sine hirduniformer. De tok i bruk det de hadde for hånden og det var norske offiserbelter. De såkalte "Sam Brown" kryssbandolærene. De fleste hirdkarer brukte disse beltene med kryssreim over skulderen (bilde 1-2-3). Det var kun de norske førkrigs militære beltene som det var tilgang på og det var disse beltene som ble tatt i bruk. Om sommeren da hirdkarene var iført brunskjorte med slips, så brukte de sivile belter. Det finnes bilder med ett utall forskjellige varianter av sivile belter som var i bruk med brunskjorte (bilde 4). Da Quisling og NS kom til makten april 1940 var fortsatt de norske militære beltene i bruk. Etter 9. april fikk NS en mengde nye medlemmer og det var ett stort behov å ikle de mannlige NS medlemmene belter til sine hirduniformer, så ut i 1940 begynte NS å produsere belter for hirden (bilde 5). Beltene var lik de førkrigs militære beltene men beltespennen var forniklet og avrundet i hjørnene. Selve knappen som holdt beltelæret fast i midten av beltet, var produsert i oksidert messing og senere under krigen i sink. På enden av kryssreimen var det ett metall-klips, som gjorde det mye lettere å ta av beltet. Man trykket klipset inn og D-ringen løsnet raskt, i stedet for å fjerne krysset ved å tre kryssreimen gjennom spennen og ut. De tidlige NS beltene som ble produsert i 1940/41 var produsert i tykk litt ruglete lær (bilde 6). Litt ut i krigen, 1942/43 begynte det å bli mangel på lær. Politiet fikk de nye grå uniformene og deres lærtøy ble prioritert og mye av det læret som var tilgjengelig på markedet, gikk nettopp til NS politiet. Dette er en av grunnene til at hirdens belter ble produsert i tynnere lær-kvalitet på grunn av lær mangel. Læret ble tynnere og helt glatt. Disse beltene ble brukt av rikshirden ut krigen.

 

Varenr.: 01
Vekt: 0.000 kg
Høyde: 0.000 cm
Bredde: 0.000 cm
Lengde: 0.000 cm
Pris: Kr 0.00

NyheterDereks Militaria er en internet basert antikvitetsforretning som har spesialisert seg på kjøp og salg av militære samleobjekter. Utvalget av militære gjenstander strekker seg fra mange land men samleobjekter fra Norge og Tyskland er mest representert. Alle norske (NS) og tyske varer produsert i tidsrommet 1933 - 1945 (Det tredje riket), selges til samlere på et historisk og seriøst samlergrunnlag. Denne web-siden er forbeholdt skandinaviske samlere og er kun tekstet på norsk. Alle varer solgt hos Dereks Militaria er garantert ekte og selges i henhold til norsk kjøpslov.

Dereks Militaria er den eneste virksomheten i Norge som kun selger militære antikviteter og samleobjekter over nettet hvor kundene kan handle via forretningens handlekurv.

Dereks Militaria ble etablert i 1993.