Handlevogn

Produkter : 0  
Totalt : Kr 0.00 Gå til kasse

Hjem / Statistroller i krigsfilmer.

Dereks Militaria bistår nok en gang i historisk gjenskapning.

Dereks Militaria bistår nok en gang i historisk gjenskapning.

 

 

Dereks Militaria bistod også denne gangen Bjørn Iversen og eventselskapet Team Works A/S under historisk gjenskapning på Vemork 17. mars 2011, historiene rundt de svært beryktede sabotasjeaksjonene er godt dokumentert gjennom filmer, tv program og bøker og for de som vil vite mer om dette kan man lese mer på den første omtalen på mine sider.

 

Anledningen denne gang var et VM i Telemark, 6 VM øvelser ble avholdt på Rjukan i tidsrommet 15/3-20/3 2011 og under denne perioden fikk Rjukan svært mye oppmerksomhet av presse og media og selveste H.K.H  Kronprinsen representerte Kongefamilen på torsdagens arrangement på dagtid.

 

Som en gest til de involverte og selve arangemanget inviterte ordføreren i Tinn til en lukket bankett på Vemork på torsdag kveld. Utøvere, støtteapparat rundt utøverne, representanter fra Skiforbundet, Tinn Kommunes formannskap med Ordfører, Ordførere fra andre kommuner og andre frivillige var invitert, det var også andre prominente utenlandske gjester og med disse ble det nærmere 100 gjester som skulle få oppleve historien på nært hold. For det var etter et ønske fra komiteen som arrangerer VM og andre at bruddstykker av historien fra Kampen om tungvannet skulle gjenskapes, dette for å gjøre noe helt unikt men samtidig også gjøre noe som setter spor.

 

Gjestene blir gjennom hele kvelden påminnet om historien og det hele starter med en Politimann i autentisk uniform går om bord på bussene som gjestene er på, han overleverer et dokument som gir gjestene adgang til Vemork den kvelden, så blir gjestene stoppet i en Tysk vaktpost oppsatt med en flott autentisk BMW R-12 motorsykkel og hund, disse går så om bord på bussen å sjekker grundig alt før de får passere, gjestene må gå opp det siste stykke til Kraftstasjonen og de får utdelt fakler for å skape en mystisk og flott stemning. Underveis blir de nok en gang stoppet av en Tysk vaktpost med hund og når de nærmer seg Kraftstasjonen blir de fanget i et søkelys.

 

Så slipper de inn på Vemork men før de kommer inn i selve hallen må de faktisk gi plass til en Tysk løytnant med følge som da igjen åpner hallen. Etter dette blir det servert en velkomst drink og serveringen og bespising begynner, under dette blir lyset brått slukket og et søkelys kommer på en forteller og brått er historien i gang, en kortfattet versjon av hva som skjedde frem til selve aksjonen inne i anlegget for produksjon av Tungtvannet, lyset går av fortelleren og over på en scene bygd på restene av en turbin på det som en gang var verdens største kraftverk, stillheten er til å ta og føle på, en norsk vaktmann ansatt av Norsk Hydro tar noen telefoner på scenen for å fortelle at alt er i orden, plutselig kommer tre sabotører inn igjennom døren og plutselig ser vaktmannen inn i løpet på en Sten Gun, opp med hendene sier den ene sabotøren mens de to andre er i ferd med å plassere sprengladninger på apparater som produserer tungtvann.

 

Det veksles noen ord mellom vaktammen og sabotørene men før man vet ordet av det så er lunta på sprengladningen tent og folk jages ut av rommet, her skal det sprenges, lunta brenner opp og BANG! Showets arrangører har brukt mye krefter og penger på detaljer så det ble et realt smell etterfulgt av røyk og lys noe som satte en støkk i gjestene og det ble også brukt en autentisk flyalarm som fylte hallen med historisk riktig støy.

 

Lyset går fra scenen og over på fortelleren igjen og han forteller om slutten og at Kampen om Tungtvannet var over i 1944 da man senket fergen D/F Hydro på Tinnsjøen.

 

Gjestene ble ført tilbake til en tid som var svært viktig for vår historie og denne som mange andre aksjoner har brent seg inn i historien og er en del av vår arv. Jeg mener at krigshistorien nå i den siste tid har blitt tatt på alvor, kommende generasjoner har vist en stor interesse for krigen og dette kan man takke filmskapere og lokalhistorikere for, ta for eksempel filmen Max Manus, hva har ikke den gjort for krigshistorien og norsk filmindustri, dette er også en film som fikk internasjonal oppmerksomhet, det har vel ikke vært så mye fokus siden Orions Belte. Historien er der og det bør nå lages flere filmer og det bør dokumenteres mer nå mens vi har faktisk har noen igjen av de som skapte historiene.

 

Dereks militaria er stolt over å få ha bistått til denne gjenskapningen med effekter og råd og takker for samarbeidet og ser frem til nye spennende oppdrag for Bjørn Iversen og Team Works.

 

Fotosene er tatt av Stegarud Foto.

 

 

 

 

Derek M Schei.

Varenr.: 09
Vekt: 0.000 kg
Høyde: 0.000 cm
Bredde: 0.000 cm
Lengde: 0.000 cm
Pris: Kr 0.00

NyheterDereks Militaria er en internet basert antikvitetsforretning som har spesialisert seg på kjøp og salg av militære samleobjekter. Utvalget av militære gjenstander strekker seg fra mange land men samleobjekter fra Norge og Tyskland er mest representert. Alle norske (NS) og tyske varer produsert i tidsrommet 1933 - 1945 (Det tredje riket), selges til samlere på et historisk og seriøst samlergrunnlag. Denne web-siden er forbeholdt skandinaviske samlere og er kun tekstet på norsk. Alle varer solgt hos Dereks Militaria er garantert ekte og selges i henhold til norsk kjøpslov.

Dereks Militaria er den eneste virksomheten i Norge som kun selger militære antikviteter og samleobjekter over nettet hvor kundene kan handle via forretningens handlekurv.

Dereks Militaria ble etablert i 1993.