Det stod ikke på ressurser eller vilje da en av krigshistorens viktigste sabotasjeaksjoner skulle gjenskapes på Vemork under Fjellturismekonferansen 2010.
Det arrangeres årlig slike konferanser i regi av Innovativ Fjellsturisme og lokale destinasjonsselskaper for topper og involverte i reiselivsnæringen. Denne gangen var turen kommet til Rjukan. Stedet er nok mest kjent for sin spektakulære krigshistorie og mandag 25/10 skulle ca 180 gjester få oppleve bruddstykker av denne historien på kroppen.
Etter lange foredrag på Rjukan på formiddagen skulle kvelden avsluttes med middag og tilbehør på Vemork. Kraftstasjonen var verdens største i 1911 og ble museum i 1988. Men Vemork er nok mest kjent for kampen om tungtvannet. Her utspilte seg en av 2.verdenskrigs mest omtalte og dramatiske sabotasjeaksjoner. En gruppe norske sabotører tok seg inn på Norsk Hydros anlegg for produksjon av tungtvann i 1943 og satte en stopper for Tysklands drøm om en atombombe.
Fabrikken som huset denne produksjonen ble revet i 1977, men like fullt ble historien levende igjen da 3 lokale helter med medhjelpere gjenskapte selve sprengningen av tungvannsanlegget på en scene laget for anledningen av en lokal kunstner.
Gjestene ankom Vemork ca 18.00 via busser, men det var ikke bare lett å komme inn på Vemork den kvelden. En tysk vaktpost med veisperring bestående av piggtråd og en original BMW R12 motorsykkel med sidevogn gjorde at alle bussene ble stoppet og alle passasjerer ble grundig undersøkt av en Tysk Løytnant og en menig soldat. Noen tyske gloser ble slengt ut og adgangspapirer ble sjekket før bussene ble vinket videre.
Gjestene var nesten hele tiden opplyst av et stort søkelys som hadde blitt montert på Vemork for å skape den rette men uhyggelige stemningen av et okkupert land. Turen opp til selve kraftverket måtte gjøres til fots og de fleste fikk også utdelt en fakkel, som også skapte sin egen stemning der i mørket. Turen opp tok ca 10 minutter i normalt tempo men ikke før de hadde satt i marsj ble de overrasket av en tysk streifvakt med ekte tysk schæferhund og lommelykt. Kontrollen gikk greit og gjestene kom så opp til selve kraftverket der en festpyntet maskinhall ventet de.
Servering og bespisning gikk sin gang da plutselig lyset ble borte og en lyskaster ble slått på! En historieforteller steg frem fra en platting høyt oppe på veggen i kraftverket og fortalte litt om forløpet til kampen om tungvannet, for så å trekke seg litt bort igjen. Scenen er nå belyst og plutselig er vi midt inne i selve historien. På scenen ser vi produksjonsutstyr for tungtvann, et skrivebord og annet, det er også en norsk skiftarbeider der inne som selvfølgelig er intetanende om at han er i ferd med å skrive historie. Brått blir døren revet opp og inn kommer tre sabotører i full original utrustning fra 1943. En sten-gun blir rettet mot vaktmannen og en av sabotørene sier: ”opp med henda! stå i ro elles skyter jeg”, hvorpå den norske vaktmannen svarer: ”jammen hva er meningen med dette da”?" Vi er kommet i fra England for å gjøre det litt vanskelig for tyskerne", kommer det kjapt tilbake. Så veksler man litt ord frem og tilbake, en sprengladning settes på produksjonsutstyret og etter kort tid tennes lunten og folket trekker seg tilbake. Noen sekunder etterpå går hele anlegget i ”lufta”. Røyk, lyd og lys gjorde dette meget realistisk og stillheten senker seg igjen. Historiefortelleren stiger frem og forteller litt mer om hvordan slutten gikk. Etter 8 minutter går en autentisk flyalarm og showet er over.
Gjestene er henrykte og de som var med på å lage dette kommer ut på scenen og mottar stor applaus. Etterpå trekker gjestene seg nedover mot bussene, men før de kommer ned må de passere et minnesmerke over aksjonen og 3 sabotører med fakler. Dette var en fin og verdig avslutning på et storslagent show som hadde til hensikt å sette gjestene inn i virkeligheten for en kort periode. Dette fikk man til ved å bruke riktige og autentiske effekter, riktige skuespillere/statister, for det er ikke bare å ta på seg en uniform, man må bære den!
Showet hadde også med en rekke dyktige scenearbeidere, sminkører, lyd og lysarbeidere. Disse sørget helt klart for en perfekt forestilling. Dereks Militaria har hatt gleden av å bistå firmaet Team Works og Bjørn Iversen med diverse effekter og veiledning, og har hatt stor glede av dette. Mitt resonnement blir derfor følgende: Skal man gjenskape historien må man være ydmyk ovenfor de som skapte den, og ved bruk av så autentisk utstyr som mulig kan man virkelig skape noe folk husker og setter pris på.
Dereks Militaria benytter anledningen til å takke for oppdraget.
Samtlige bilder er tatt av fotograf Trond Stegarud.